Prinášame Vám obsiahly súbor odporúčaní, pri ich dodržaní Vám Vaše nové hodinky vydržia krásne a bez poškodenia maximálne dlhú dobu. Odporúčame si pred nákupom ujasniť, k čomu budete hodinky najmä využívať. Či sa bude jednať najmä o módny doplnok a hodinky pre bežné nosenie alebo naopak budete hodinky využívať najmä pri športových aktivitách.

Predíďte poškodeniu vašich hodiniek

Hodinky a voda - Vaša hodinky nemusí byť vodotesné (viď tabuľka nižšie)

Odporúčame nepoužívať hodinky pri plávaní, ani ak majú vyznačenú vodotesnosť 10 BAR / 10 ATM. Tento tlak vodného stĺpca je často prekročený pri skokoch do vody, prudkých pohyboch vo vode alebo náhodnom stlačení niektorého z tlačidiel na hodinkách pod hladinou.

Pozor:
Predajca zodpovedá za výrobcom deklarovanú vodotesnosť u daného výrobku. Hodinky sa tak pri reklamáciách testujú v barovej komore na 5 BAR, 10 BAR alebo 20 BAR / ATM podľa špecifikácie výrobku, ale nie je už možné spätne zistiť, čo bolo dôvodom vniknutiu vlhkosti do hodiniek. V prípade, že hodinky obstojí u tlakovej skúšky, čo je podložené protokolom o barové skúške, je tovar hodnotený z hľadiska vodotesnosti ako bez chyby.


Ako predajca neodporúčame používať hodinky pri plávaní, pretože aj do modelov s deklarovanou vodotesnosťou 10 BAR / ATM, ktoré obstoja pri barovej skúške, môže vniknúť voda z dôvodov uvedených v tomto dokumente.

  1. Ak sú hodinky vlhké alebo pod vodou, nemanipulujte s korunkou ani s tlačidlami. Pri náhodnom stlačení niektorého z tlačidiel hodiniek dochádza v daný okamih k strate vodotesnosti.
  2. V prípade, že je u vašich hodiniek korunka skrutkovacia, musí byť vždy úplne dotiahnutá, ostatné ovládacie prvky sú v základnej pozícii.
  3. Nikdy nepoužívajte hodinky pri kúpeli, sprchovaní alebo umývanie rúk v teplej vode. Vďaka teplotnej rozťažnosti kovov môže dôjsť k porušeniu vodotesnosti. Rovnako v týchto prípadoch dochádza k vypadávaniu kamienkov.
  4. K strate vodotesnosti môže dôjsť pri prudkom ochladení napr. slnkom rozpálených hodiniek v chladnej vode (vplyvom inej rozťažnosti rôznych častí hodiniek).
  5. Ak sa aj napriek dodržaniu týchto zásad objaví v hodinkách voda alebo kondenzovaná vlhkosť, vytiahnite korunku a nechajte ihneď hodinky skontrolovať. Pri rýchlom zásahu nemusí dôjsť k znehodnoteniu strojčeka. V žiadnom prípade však servisný zásah neodkladajte.
  6. Ani hodinky s vodotesnosťou 10 ATM (100 metrov), s ktorými je možné plávať, nemusí odolať zvýšenému tlaku vody pri skokoch do vody alebo vo vlnách v mori.

ODPORÚČANIE:

Ak nie je pre Vás používanie hodiniek vo vode nevyhnutné, je vhodné hodinky pred plávaním odložiť. Značne si tak predĺžite životnosť hodiniek a predídete zbytočným možným komplikáciám. Často dochádza tiež

u hodiniek so stopkami k náhodnému stlačeniu tlačidiel pod vodou a vniknutiu vody dovnútra hodiniek.

Veľmi nevhodné sú pre styk s vodou kožené remienky, kedy dochádza v dôsledku ich neustáleho namáčania a vysúšanie k veľmi skorému opotrebovaniu, na ktoré by sa nevzťahovala záruka.

Rovnako sú absolútne nevhodné pre plávanie hodinky zdobené kamienkami, kedy dochádza k ich častému vypadávaniu.

 

SKONTROLUJTE SI VODOTESNOSŤ VAŠICH HODINIEK

Stupeň vodotesnosti

Označenie

Striekajuca voda, dážď

Mytí rúk

Plavánie

Potápanie

WR 0 m

bez označenia

NIE

NIE

NIE

NIE

WR 30 m

3 ATM/3 BAR

ÁNO

NIE

NIE

NIE

WR 50 m

5 ATM/5 BAR

ÁNO

ÁNO

NIE

NIE

WR 100 m

10 ATM/10 BAR

ÁNO

ÁNO

ANO (s rizikom)

NIE

WR 200 m

20 ATM/20 BAR

ÁNO

ÁNO

ÁNO

ÁNO

WR 300 m

30 ATM/30 BAR

ÁNO

ÁNO

ÁNO

ÁNO

WR 500 m

50 ATM/50 BAR

ÁNO

ÁNO

ÁNO

ÁNO

WR 1 000 m

100 ATM/100 BAR

ÁNO

ÁNO

ÁNO ÁNO

 

Kožené remienky

Všetky nami predávané kožené remienky sú z pravej kože, avšak i tá je veľmi náchylná na poškodenie pri nesprávnom užívaní alebo nadmernom namáhaniu. Dbajte prosím nižšie uvedených rád.

  1. Dbajte na zvýšenú opatrnosť u vystužených alebo lakovaných remienkov pri ich nasadzovaní. Nadmerným namáhaním kože môže dôjsť k jej praskaniu u zapínacie spony alebo u uchytenie remienka k telu hodiniek
  2. Životnosť remienka výrazne predĺžite, ak sa vyvarujete kontaktu hodiniek s potom (napr. pri športe, fyzická námaha za vysokých teplôt).
  3. Udržujte remienok mimo dosahu vody a vlhkosti, značne tým predĺžite životnosť pásku.
  4. Pri silnom potenie môže dôjsť u svetlých remienkov k zmene ich farby. Toto nemôže byť brané ako závada pásku.

 

Pozor na stratu skrutiek

Pozor na stratu skrutiek Ak sa na Vašich hodinkách vyskytujú skrutky, či už na zadnom viečku alebo ako súčasť pásku - uchytenie pásku k telu hodiniek, je potrebná pravidelná kontrola dotiahnutých závitov minimálne raz mesačne. Závit sa môže časom uvoľniť a môže dôjsť k strate skrutiek. Strata uvoľnené skrutky nemôže byť braná ako dôvod reklamácie. Pri obdržaní tovaru popredne skontrolujte, či nie sú skrutka uvoľnený.

V teplých mesiacoch odporúčame kontrolovať skrutky upevňujúcí telo hodiniek k opasku raz za týždeň.

Ak sa chcete vyhnúť kontrolám skrutiek, je možné závit skrutiek na pásku zalepiť lepidlom. Pozor, v tomto prípade je značne sťažená výmena pásku a robíte tak s vedomím prípadných budúcich komplikácií pri jeho výmene.


Pozor na zlomenie hriadele u korunky hodiniek

Zvlášť u modelov s väčšou korunkou môže dôjsť k poškodeniu hriadeľa, vedúce od korunky do strojčeku hodiniek pri nastavovani času a dátumu. Pri nepozornosti môže dôjsť k úderu do korunky, ktorá potom prenesene poškodí hriadeľ alebo celý hodinový strojček. Klasicky sa to toto zalomenie prejaví nemožnosťou nastavenie času alebo rovno upadnutím korunky.
Ak chcete týmto prípadným komplikáciám predísť, odporúčame nosiť módne hodinky s veľkou korunkou na pravej ruke.


Aj teplota môže uškodiť

Chráňte hodinky pred zbytočným priamym slnečným žiarením a nenechávajte je príliš dlho v extrémne horúcom alebo chladnom prostredí. Vyvarujte sa tiež prudkým zmenám teploty (zásadne nepoužívajte hodinky v saune, v sprche, nenechávajte ich na palubnej doske automobilu alebo neskáčte s rozohriatymi hodinkami z pláže do studenej vody, ...).

Laky, čistiace prostriedky a iné látky

Chráňte hodinky pred stykom s chemickými látkami a plynmi. Kontakt s nimi môže spôsobiť zmenu farby puzdra, ťahu či remienku hodiniek, naleptaniu povrchu, prípadne narušenie vodotesnosti hodiniek. Vyvarujte sa čistenie hodiniek čistiacimi prostriedkami, akými sú riedidlá, benzín, rozpúšťadlá a iné chemické prostriedky.


Chráňte hodinky pred kontaktom s:

laky na vlasy - odlakovači - čistiacimi prostriedkami - riedidlami a rozpúšťadlami - peroxidy vodíka - farbami - inými chemikáliami


DOPORUČENIE: Ak vlastníte pozlátené náramkové hodinky, či hodinky s podobnou povrchovou úpravou, vezmite na vedomie, že táto povrchová úprava je náchylnejší na mechanické opotrebenie.

Životnost zlacení výrazně prodloužíte, vyvarujete-li se kontaktu hodinek s potem (např. při sportu či při užívání za horkých letních dnů). Propocením kožených řemínku může mít vliv na změnu jeho barvy, kdy soli potu reagují s povrchovou úpravou řemínků.

Životnosť zlatenia výrazne predĺžite, ak sa vyvarujete kontaktu hodiniek s potom (napr. pri športe alebo pri užívaní za horúcich letných dní).
Prepotenie kožených remienků môže mať vplyv na zmenu jeho farby, kedy soli potu reagujú s povrchovou úpravou remienkov.


 Batérie

Životnosť batérie je počítaná od okamihu vloženia do hodiniek vo výrobnom závode a slúži výhradne na kontrolné účely. Na výmenu batérie sa záruka nevzťahuje, napriek tomu Vám však batériu v hodinkách ochotne na požiadanie vymeníme. Batériu hodiniek si môžete nechať vymeniť aj v kvalitnom hodinárstve vo Vašom okolí. U vodotesných hodiniek požadujte tlakovú skúšku vodotesnosti.

Za vodotesnosť hodiniek po výmene batérie je zodpovedný servis vykonávajúci výmenu.


 

 

TimeOutlet.sk nájdete na GLAMI.sk

Pricemania.sk – Porovnanie cien